Dollarin asema reservivaluuttana horjuu

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön liikkeelle laskemien valtion velkakirjojen realisoinnista on hiljattain tullut uusi trendi maailmalla suurimpien haltijoiden keskuudessa.

Sekä Kiina, että Japani ovat vähentäneet omistustaan Yhdysvaltain valtionvarainministeriön liikkeelle laskemista seteleistä ja obligaatioista.
Kiinan, maailman toiseksi suurimman talouden, omistusosuus USA: n valtionvelasta laski heinäkuun 1,171 miljardista dollarista elokuussa 1,165 miljardiin dollariin elokuussa. Laskua on nyt saavutettu kolmena peräkkäisenä kuukautena ja samalla Kiina on tukenut omaa, kansallista valuuttaansa. Kiina on edelleen Yhdysvaltojen valtionvarainministeriön arvopapereiden suurin ulkomainen haltija. Myös toiseksi suurin haltija, Japani vähensi omistustaan heinäkuun 1,035 biljoonasta dollarista elokuulle 1,029 biljoonaan dollariin.
Turkki ja Intia ovat myös seuranneet esimerkkiä.

Venäjän sijoitukset Yhdysvaltain arvopapereihin ovat vähentyneet tänä vuonna 84 prosenttia 14,9 miljardiin dollariin. Pudotus on huomattavan suuri, koska Venäjä oli vielä vuonna 2011 yksi suurimmista haltijoista 180 miljardin dollarin investoinnilla.

Syy varojen pitämiseksi Yhdysvaltain joukkovelkakirjoissa on globaali kauppa, jota edelleen käydään pääasiassa dollareissa.

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here