Erdoganin neuvontantajalla pahaenteistä puhetta Syyriaa kohtaan: Kurdien suojelu casus belli

Turkin presidentin neuvonantaja Yasin Aktay katsoo, että Syyrian hallituksen joukkojen kurdiarmeijalle antama tuki ja suojelu voi olla vihamielinen teko Turkkia kohtaan. Aktay sanoi tuon eilen lauantaina.

”Jos Syyrian hallinto haluaa tulla Manbijiin, Ayn al-Arabiin [Kobane] ja Qamishliin suojatakseen kurdien kansan suojeluyksiköitä (YPG), Turkki pitää sitä sodanjulistuksena ja se [Syyrian hallitus] kohtaa asiaankuuluvan vastauksen [Turkin taholta] ”, Aktay totesi.

Turkin sotilaallisen läsnäolon suhteen Pohjois-Syyriassa Aktay vakuutteli, ettei Turkki aio jatkaa pysyvää läsnäoloaan Syyriassa. Aktayn mukaan Syyrian hallituksen on taattava Turkille, ettei kurdien johtamia joukkoja ole rajaseudulla.

Aktay kertoi myös, että Ankara on sopinut Washingtonin kanssa 444 kilometrin pituisen (275 mailin) ​​turvallisen vyöhykkeen luomisesta joukkojensa hallitsemalle Syyrian rajalle:

”Luotun turvavyöhykkeen syvyydestä keskusteltiin Yhdysvaltojen kanssa pidetyssä kokouksessa, kun Turkin puolella vahvistettiin tarve luoda turvallisen vyöhyke Syyrian rajalle 32 kilometrin [19 mailin] syvyydestä ja 444 kilometrin pituudesta, mistä asiasta sovittiin Yhdysvaltain valtuuskunnan kanssa”, Aktay kertoi.

Aktay viitannee tässä varapresidentti Mike Pencen äskeiseen kohuvierailuun Turkissa, tai myös aiempiin virkamiestason keskusteluihin, joista on ollut vähemmän puhetta.

”Erityisesti Eufratin itäpuolella sijaitsevat Raqqan ja Deir ez-Zorin maakunnat, joista keskusteltiin Yhdysvaltojen kanssa, sisällytetään kokonaan turvavyöhykkeeseen, ja onnistuimme pääsemään yhteisymmärrykseen tästä aiheesta. Amerikkalaisten kanssa tehty sopimus on selvä, Turkin asevoimat hallitsevat turvallista aluetta, jonka syvyyden ja laajuuden Turkki päättää ”, Aktay lisäsi.

Aktayta on edellä siteerattu Al-Masdar Newsin 20.10.2019 mukaan. Tämä ei lupaa hyvää.

Asiasta myös: UHjK tänään.

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here