EU:n neuvosto päätti turskankalastuksen lopettamisesta valtaosalla Itämerta

EU:n maatalous- ja kalastusministerit päättivät Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2020 Luxemburgissa 14. lokakuuta järjestetyssä maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa.

Suomi johti erittäin vaativia kiintiöneuvotteluita EU:n neuvoston puheenjohtajana. Ministeri Jari Leppä on tyytyväinen kokonaisratkaisuun.

”Itämeren turskakannat ja silakkakanta eteläisellä Itämerellä ovat erittäin heikossa tilassa. Jouduimme siksi tekemään välttämättömät päätökset kalastuskiintiöiden leikkaamisesta ja itäiseen turskaan kohdistuvan kalastuksen lopettamisesta. Samalla huolehdimme siitä, että jäsenmailla on keinot tukea elinkeinonsa lopettamaan joutuvia kalastajia”, Leppä toteaa.

Itämeren jäsenvaltiot ja komissio antoivat myös julistuksen turskankalastuksen ja eteläisen silakankalastuksen kriisin hallitsemisesta, jonka tarkoitus on mahdollistaa tukitoimet kalastustoiminnan lopettamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kalastusalusten romutustukea. Tämä vähentää riskiä sille, että laiton kalastus lisääntyisi ja kohdistuisi myös muihin kalakantoihin.

”Uskon, että saavutimme vastuullisen ja kestävän ratkaisu, joka tukee kalakantojen elpymistä ja turvaa kalastajien tulevaisuuden”, ministeri Leppä sanoo.

Neuvoston kokonaisratkaisu noudattaa tieteellistä neuvoa ja Itämeren kalakantoja koskevaa monivuotista hoitosuunnitelmaa. Myös Euroopan komissio tuki ratkaisua.

Kymmenestä kalakannasta kahdeksan kiintiö laskee, yksi säilyy ennallaan ja yksi nousee. Neuvosto päätti Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2020 seuraavasti:

EU:n suurin sallittu saalis

(TAC), tonnia

Muutos
Pohjanlahden silakkakiintiö 65 018 -27 %
Itämeren pääaltaan ja  Suomenlahden silakkakiintiö 153 384 -10 %
Riianlahden silakkakiintiö 34 445 + 1 %
Läntisen silakkakannan kiintiö  3 150 -65 %
Kilohailikiintiö 210 147 -22 %
Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiö 86 575 lohta -5%
Suomenlahden lohikiintiö 9 703 lohta  0 %
Itäisen turskakannan kiintiö 2 000 (vain sivusaaliille) -92 %
Läntisen turskakannan kiintiö 3 806 -60%
Punakampelakiintiö 6 894 -32 %

 

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

2 KOMMENTIT

  1. Niin… EU päätti. Mutta esim. Suomi tai kalastajat eivät päättäneet.

    Mitä virkaa on tuollaisella koneistolla joka toimii diktatuurin tavoin? Se ei vaikuta mitenkään esim. puolalaisten kalastuksee. Eikä sen pitäisi vaikuttaa suomalaistenkaan. Ne jotka kalastamalla elää, ne elää. Hyvä sitä on huudella sieltä EU-lihapatojen ääreltä, kun suomalaislapsilta viedään maidot ja naudanlihat pois kouluruokailusta jotta joku greta saa respektiä aivoperuilleen.

  2. Kerrankin juutalaisten käskyttämältä vapaa muuri satanisteilta järkevä ratkaisu. Vielä kun paljastaisitte vapaat energian Lähteet niin voitaisiin joista poistaa turhat padot.

    Oy vey gojim knows.

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here