Omakehu haiskahtaa: ”Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kenttävalvontaryhmä tekee upeaa työtä kentällä”

Kukapa sen kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse. Poliisi kehuu tässä tiedotteessa itseään:

”Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kenttävalvonnan ryhmä, tuttavallisemmin Keva, tekee kahdeksan henkilön voimalla upeaa työtä. Ryhmässä työskentelee sekä naisia, että miehiä. Toiminta-alueena ryhmällä on koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen toiminta-alue, joka käsittää 15 kuntaa tai kaupunkia.

Kenttävalvontaryhmä on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella sijoitettu valvonta- ja hälytystoimintasektorin alaisuuteen. Ryhmässä työskentelevät kokeneet huippuammattilaiset tekevät keskimäärin kymmentuntisia työvuoroja aikaisesta aamusta yömyöhään ja heidän tehtäviinsä kuuluvat muun muassa rikos- ja häiriökohteisiin painottuva ennalta estävä toiminta ja valvonta yhteistyössä muiden poliisilaitosten sektoreiden ja yksiköiden kanssa, katu- ja piilorikollisuuteen liittyvä tiedustelu ja tiedonhankinta sekä itse paljastettujen rikosten tutkinta. Kenttävalvonta myös avustaa kenttä- ja tutkintaryhmiä koko poliisilaitoksen alueella esimerkiksi kiinniotoissa, etsinnöissä, etsintäkuulutettujen hakemisessa ja tiedonhankinnassa. Apuna Itä-Uudenmaan Kevalla on myös huume, -raha, ja asekoira Into ohjaajansa kanssa.

Vuosi 2018 on ollut kenttävalvonnalla työntäyteinen, mutta palkitseva. Ammattimaisia kannabisviljelmiä on paljastettu useita kymmeniä. Viljelmiä on löydetty kaikenlaisista asumiskäyttöön tarkoitetuista rakennuksista kerros- ja omakotitaloista kesämökkeihin. Lisäksi niitä on löytynyt myös esimerkiksi konteista ja muista asumattomista tiloista. Viljelmät ovat olleet kooltaan muutamasta kasvista jopa 100 kasvin suuruisiin viljelmiin.

Kotietsinnässä löytyneisiin kasvattamoihin on suurimmassa osassa tapauksista liittynyt myös muita huumausaineita, huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä, rahaa sekä aseita. Tänä kesänä, muutaman viikon sisällä, on myös erillisinä tapauksina jäänyt kiinni kolme huumausaineita kadulla kaupannutta henkilöä, joilla kaikilla on ollut voimassa oleva maahantulokielto.

– Tämän vuoden suurin takavarikko tehtiin elokuussa, jolloin haaviin jäi n. 4kg amfetamiinia, kilo MDMA:ta, yli 2000 ekstaasitablettia ja käsiase, ryhmäjohtaja Mervi Alanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Keva-ryhmästä kertoo.

Viljelmätapausten jäljille päästään pääsääntöisesti yleisövihjeiden perusteella. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vihjepuhelimeen tulee säännöllisesti vinkkejä mm. mahdollisista kannabisviljelmistä tai muusta rikollisesta toiminnasta. Vinkkien perusteella ryhmä käy suunnitelmallisesti tarkistamassa kohteet aina vuorossa olevan yleisjohtajan päätöksellä.

Hyvä uutinen on se, että valtakunnallisen tilaston mukaan huumekasvattamoiden määrä on vähentynyt tänä vuonna, mutta työsarkaa riittää silti.

Kenttävalvonnan työllä on oman poliisilaitoksen toiminnan kannalta, mutta myös valtakunnallisesti suuri merkitys. Vaikka viime aikoina on puhuttu huumausainekaupan siirtyneen yhä enemmän internetiin, on perinteisellä katuhuumevalvonnalla yhä paikkansa verkossa tapahtuvan valvonnan ohella. Katutason rikollisuutta paljastamalla ja selvittämällä ja siihen puuttumalla poliisi pääsee myös usein kiinni isompiin rikoskokonaisuuksiin ja ennalta estää uusia rikoksia. – Työ vaatii usein kärsivällisyyttä ja tarkkaa silmää, mutta palkitsee tekijänsä hyvillä onnistumisilla, kuvailee ryhmän esimies komisario Laura Naumanen. Ryhmään toivotaan otettavan yhteyttä aina kun tarvitaan operatiivista tai muuta tukea oli se sitten kenttätoimintaa, tutkinnallisia toimenpiteitä, tarkkailua tai muuta valvontaa.”

Poliisin työ on äärettömän arvokasta – poislukien niin sanottu poliittinen poliisi. Ja aivan varmasti Keva tekee upeaa työtä, mutta poliisin julkaiseman tiedotteen otsikko nosti kyllä tahattomasti hymyn huulille.

Lähde: Poliisi

1 KOMMENTTI

  1. ”Hyvä uutinen on se, että valtakunnallisen tilaston mukaan huumekasvattamoiden määrä on vähentynyt tänä vuonna,”
    Miten tämä on selvinnyt? Sitenkö, että viljelmiä on löytynyt vähemmän vai etsintä onkin heikentynyt vai rikolliset osaavat kätkeä viljelmänsä paremmin vai onko huumemuoti muuttunut?
    Ainoa varma tieto on saatavissa vain, jos huumekasvattaja antavat tietonsa valtakunnalliseen tilastoon.

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here