Paluumuuttaja syytettynä sotarikoksesta: Saksalais-algerialainen nainen piti Syyriassa orjia

Sarah O. liittyi islamisteihin vuonna 2014, meni naimisiin terroristin kanssa ja muutti asuinmaastaan Saksasta Syyriaan ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) valvomalle alueelle. Asuessaan terroristi-”kalifaatissa” Sarah syyllistyi syyttäjän mukaan sotarikoksiin, ihmiskauppaan ja vapaudenriistoon. Rikoksia käsitellään nyt saksalaisessa tuomioistuimessa.

Sarah O. on taustaltaan saksalais-algerialainen, ja on asunut Konstanzin kaupungissa Saksassa. Syyriaan lähtiessään hän oli vain 15-vuotias, mistä on hänelle nyt etua Düsseldorfissa meneillään olevassa oikeudenkäynnissä. Syytteenalaiset rikokset liittyvät kolmeen jezidi-tyttöön, joita Sarah O. syyttäjän mukaan piti orjuuden-kaltaisissa oloissa.

Sarah O:n terroristi-aviomies on tällä hetkellä pidätettynä Turkissa. IS:n terroristien otettua jezidi-vähemmistön alueet kontrolliinsa vuonna 2014, jezidejä surmattiin ja orjuutettiin. Naiset ja lapset saattoivat päättyä seksiorjiksi terroristeille, jotka myivät ja lahjoittivat heitä toisilleen.

Sarah O. palasi Saksaan viime vuonna, mutta hänet tunnistettiinkin IS:n terroristeihin liittyväksi henkilöksi. Hänen sanotaan toimineen IS:n rekrytoijana. Saksassa on meneillään useita prosesseja, joissa syytetään vastaavista rikoksista. Yhtään tuomiota ei ole vielä tullut.

Huhtikuussa saksalaista naista syytettiin viisivuotiaan jezidi-lapsen heittelejätöstä: Hän antoi lapsen kuolla janoon. Hänen aviomiehensä luovutettiin Saksaan lokakuussa, ja pariskuntaa syytetään lapsen ja hänen äitinsä pakottamisesta kääntymään islamiin, ennen kuin hän jätti lapsen menehtymään kesälämpötilassa rangaistuksena sängyn likaantumisesta.

”Islamilaisen valtion” IS:n rikoksien käsittelyä varten ei ole saatu aikaan kansainvälistä erikoistuomioistuinta, vaan tapauksia on käsitelty asuinmaiden oikeuslaitoksissa. Entisiä IS:n terroristeja, mukana kiduttajia, raiskaajia ja ihmiskauppiaita, liikkuu Saksassakin vapaalla jalalla, mikä on tuskallista heidän uhreilleen. Monet jihadistien käsissä kärsineet pitävät asiaa sietämättömänä, ja on uutisoitu tapauksia joissa jezidi-perheitä on muuttanut takaisin Syyriaan tai Irakiin odottamatta olojen vakiintumista siellä.

Saksan Jezidi-keskusneuvoston hallituksen jäsen Gian Aldonani seuraa oikeudenkäyntiä. ”Saksan tuomioistuinten on näytettävä esimerkkiä. Sadat saksalaiset liittyivät ISIS:iin, mutta vain harvat on saatu oikeuden eteen. Tämä on meille pettymys”, hän kertoi Rudawille.

Aldonani kiinnittää huomiota ISIS-naisten rooliin jezidi-yhteisöön kohdistuvissa julmuuksissa, jotka usein unohdetaan heidän omaa tämän hetken tilannetta uutisoitaessa. ”Työskentelen [entisten] ISIS-orjien kanssa ja se, mitä olen saanut tietää, on hirvittävää”, hän sanoi.

”Entisten vankien mukaan ISIS:n naiset olivat usein kateellisempia kuin miespuoliset miehensä mustasukkaisuuden vuoksi ”, sanoi Aldonani. ”He kiduttivat ja nöyryyttivät heitä monta kertaa … he [ISIS-naiset] eivät olleet vain morsiameja, vaan myös terroristeja, jotka tekivät sotarikoksia.”

Sarah O. voidaan tuomita nuorena henkilönä tehdystä rikoksesta, mikä tarkoittaa, että maksimirangaistus on 10 vuotta vankeutta. Tuomion odotetaan valmistuvan joulukuun lopussa.

Näin siis kurdimedia Saksaan ja Eurooppaan palaavista jihadisti-vaimoista. Tässä oli paljon asiaa, mitä Suomen ulkoministerin, sisäministerin ja oikeusministerin olisi hyvä huomioida. di-gold

Asiasta kertoivat tänään:

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here