Rahanpesun torjunta nousee esille valtiovarainministerien kokouksessa

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa rahanpesun torjuntaa, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 2. lokakuuta. Euroryhmän asialistalla on maanantaina Euroopan vakausmekanismin kehittäminen. Suomea edustaa Luxemburgissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio esittelee neuvostolle ehdotuksensa, jolla lujitettaisiin rahoituslaitosten vakavaraisuusvalvontaa ja rahanpesun valvontaa. Ehdotus keskittäisi rahanpesun torjunnassa toimivaltaa Euroopan pankkiviranomaiselle, kun kyse on rahoitussektorista.

Suomi tukee yleisesti tavoitetta vahvistaa rahanpesun valvontaa ja tehostaa viranomaisten tietojenvaihtoa. Suomi kuitenkin tehostaisi rahanpesun torjuntaa ensisijaisesti nykyisen sääntelyn pohjalta niin, että muutetaan toimintatapoja ja lisätään resursseja kansallisille viranomaisille.

Valvonnan tehostaminen ehkäisee rahanpesua
Komission tiedote rahanpesun torjunnasta 

Sähköisten julkaisujen alv:stä pyritään sopuun

Neuvoston kokouksessa on tarkoitus saada aikaan poliittinen yhteisymmärrys sähköisten julkaisujen arvonlisäverotuksesta. EU:n komissio on ehdottanut, että jäsenmaat voisivat soveltaa sähköisiin kirjoihin, sanomalehtiin ja aikakauslehtiin samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin.

Arvonlisäveroasioista ovat esillä myös lyhyen aikavälin parannukset nykyjärjestelmään ja yleinen käännetty verovelvollisuuden mekanismi.

Hallitus kannattaa mahdollisuutta alentaa sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa

Ministerit vaihtavat kokemuksia ohjausjaksosta

Neuvosto keskustee siitä, miten talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa voitaisiin parantaa tämän vuoden kokemusten perusteella. Lisäksi asialistalla on valmistautuminen G20-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkien pääjohtajien kokoukseen sekä Kansainvälisen valuutta- ja rahoituskomitean kokoukseen.

Taustatietoa ohjausjaksosta
Neuvoston ennakkotiedote

Euroryhmä keskustelee Euroopan vakausmekanismista

Euroryhmän aiheita ovat

  • Euroopan vakausmekanismin kehittäminen (laajennettu kokoonpano eli kaikki EU-maat paitsi Britannia)
  • temaattinen keskustelu kasvusta ja työllisyydestä: kansalliset automaattiset vakauttajat
  • kansainvälisten kokousten valmistelu ja valuuttakurssikehitys.

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here