Suomen Kansa Ensin -puolueen laiton jäsenkokous – Tämä oli härski näytelmä!

Suomen Kansa Ensin (SKE) esitti erikoisen näytelmän juuri ennen vuodenvaihdetta. Koolle oli kutsuttu ”10 prosentin jäsenistön” vaatimuksesta Helsinkiin ylimääräinen puoluekokous, jossa valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus.

Suomi Ensin -liikkeestä Geurt Marco de Witin johdolla erkaantunut liike Suomen Kansa Ensin sai viime vuoden puolella kerättyä tarvittavat kannattajakortit puolueen perustamiseksi. Ongelmaksi näyttää osoittautuneen se, että isoimman osan korteista keräsi niin sanottu ”pohjoisen jäsenistö”.

SKE järjestikin Helsinkiin ylimääräisen puoluekokouksen ”10 prosentin jäsenistön” vaatimuksesta. Pyynnöistä huolimatta jäsenistölle ei näytetty kokouspaikalla onko  vaade täyttynyt tämän 10 prosentin osalta, jonka laki vaatii ylimääräisen kokouksen järjestämiseen.

Kokous oli kutsuttu koolle Töölön kirjastolle 29.12.2018 klo 13:30-16:00. Paikalla ei keretty kuin valita kokoukselle puheenjohtaja suljetulla lippuäänestyksellä, järjestäjien käsittämättömän viivittelyn takia (laskelma ajankäytöstä -video.)

Kun kokousaika tuli täyteen klo 16:00 olivat vartijat häätämässä jäsenistöä ulos, jolloin kokoukseen valittu puheenjohtaja Olli Juntunen ilmoitti, että kokous jatkuu Helsingissä sijatsevan hotellin kabinetissa klo 17:30. Tämä sai jäsenistössä voimakkaan vastareaktion ja huudot kuuluivat salissa ”ei ole mitään muuta kokousta, piste”. Tästä piittaamatta Juntunen paumautti nuijan pöytään todeten, että kokous jatkuu hotellin kabinetissa klo 17:30.

Yli puolet kirjastolla olleesta jäsenistöstä jätti saapumatta hotellin kabinettiin.

Kuitenkin kokouksessa valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus lainvastaisesti tilaisuudessa, joka järjestettiin varsinaisen kokousajan ulkopuolella ja aivan toisessa kokouspaikassa, kuin mitä oli alunperin kokouskutsussa ilmoitettu. Varsinaisessa kokouskutsussa ei kerrottu mahdollisesta jatkoajasta tai kokouspaikan muutoksesta.

Laissa todetaan hyvin yksiselitteisesti, että kokous pitää järjestää koukouskutsussa mainitussa paikassa ja sen ajan puitteissa, mitä kokouskutsussa on ilmoitettu.

Hotellin kabinetti oli varattu ennen varsinaisen kokouksen alkua – Nettiuutisten saamien tietojen mukaan jo 27.12.2018 eli kaksi päivää ennen kokouksen alkua. Tästä on helppo päätellä, että kokous oli tarkoituskin viedä hotellin kabinettiin, mutta miksi siitä ei ilmoitettu jäsenistölle vasta kun koukousaika oli jo päättynyt ja vartijat ajamassa jäsenistöä ulos kokouskutsussa ilmoitetusta paikasta?

Tynkäkokouksessa, joka siirrettiin hotellin kabinettiin – jota ei ollut ilmoitettu kokouskutsussa ja jossa oli aikaisemmasta noin 85 jäsenestä paikalla enää vajaa nelisenkymmentä – valittiin puolueen puheenjohtajaksi  Geurt Marco de Wit. De Wit ehdotti 1. varapuheenjohtajaksi puolisoaan Mari Kososta, joka valittiin yksimielisesti.

2. varapuheenjohtajaksi valittiin Pekka Kortelainen ja hallituksen jäseneksi mm. Olli Juntunen, ja nämäkin valinnat oli yksimielisiä. Myös hallituspaikat menivät sulassa sovussa yksimielisellä päätöksellä.

Kun mietitään kuinka paljon aikaa käytettiin jo kokouksen puheenjohtajan valintaan, niin ihmetellä täytyy että yhtäkkiä ei ilmaantunut vastaehdokkaita eikä liiemmin edes keskusteltu valinnoista. Tähän on syynä se, että osa jäsenistöstä joutui jo lähtemään kotimatkalle, eikä olisi ollut mitään merkitystä, vaikka siellä olisi vastaehdokkaita ollut, koska kokous oli niin laiton kun olla ja voi; ei jää selittelyille sijaa.

Härski näytelmä, jossa jopa Timo Soini kalpenisi. Soini toki teki tämän näytelmän laillisesti, mutta tässä tapauksessa rikottiin lakia räikeästi alusta lähtien.

Geurt Marco de Wit ja hänen avopuolisonsa Mari Kosonen.

SKE:n kokousta ei sen alusta saakka todettu lailliseksi, mikä tarkoittaa sitä, että mikään osa kokousta ei ollut laillinen, ja lokakuussa 6.10.2018 SKE:n kokouksessa valittu hallitus on toimintavaltainen 1.1.2019 alusta saakka, ei siis tämä laittomasti valittu ”hallitus”.

Kokouksesta tehtäneen, ellei ole jo tehty, tutkintapyyntö Aluehallintavirastoon, käräjäoikeuteen tai molempiin. Näin ollen puolueesta tulee toimintakyvytön kevään eduskuntavaaleissa, ellei sitten jäsenistö pyydä taas uutta ylimääräistä kokousta koolle ja kaikki osapuolet suostuvat tähän. Jos tällä kertaan kokous järjestettäisiin laillisesti, olisi SKE:llä vielä mahdollisuus osallistua kevään eduskunta vaaleihin.

Lähde: AD-nettiradio

9 KOMMENTIT

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here