Tekoälylle koira on rikollista arvokkaampi

Amerikan Otaniemen, MIT:n, moraalikone paljastaa 40 miljoonan ihmisen mielipiteen siitä miten robottiauton tulisi tehdä se vaikein moraalinen päätös: kenen päälle ajetaan?

Kaikkiaan ihmiset haluavat ennen kaikkea pelastaa raskaana olevat naiset ja lapset. Lääkäreitä, johtajia ja urheilijoita pidetään vähän ylipainoisia ja laiskimuksia parempina.

Kissoja ja koiria pidetään ihmisiä vähäarvoisempina, mutta yllätys tulee vasta siinä, että rikollisia pidetään koiria vähäarvoisempina ja vain vähän kissoja arvokkaampina.

Moraalikone siis paljastaa, että länsimaissa yleistynyt ajatus ihmisten samanveroisuudesta ei tiukan paikan tullen vastaa ihmisten moraalikäsityksiä. Idän ja lännen välillä on myös merkittäviä eroja:

  • Lännessä lasten pelastaminen koetaan tärkeäksi, mutta idässä ei niinkään, koska siellä arvostetaan vanhuksia.
  • Lännessä halutaan pelastaa useampi ihminen yksittäisen sijaan, idässä hyvinkin päinvastoin.
  • Lännessä halutaan pelastaa auton kyydissä olijat huomattavasti enemmän kuin idässä, jossa jalankulkijoiden henkeä arvostetaan korkeammalle.
  • Naiset halutaan pelastaa Ranskan valtapiirissä olleissa maissa huomattavan usein kun taas jo Saksasta tällaista into puuttuu.
  • Idän ja lännen eron lisäksi myös maakohtaisia eroja on:
    • Kiinalaiset pelastaisivat hyvin usein lainkuuliaisen, intialaiset eivät.
    • Japanilaiset ja norjalaiset pelastaisivat hyvin usein jalankulkijan, kiinalaiset eivät.

Kiinnostavaa on tietenkin myös se, että Kiinan social creditjärjestelmä voi antaa tekoälylle tietoa ihmisten arvosta yhteiskunnalle. Jatkossa ainakin teoriassa huono käytöksesi Internetissä voi johtaa siihen, että robottiauto ajaa mielummin sinun ylitsesi kuin jonkun muun.

Lähteet: Nature, Quartz, HS

1 KOMMENTTI

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here