Työryhmä valjastettu siivoamaan somen keskustelu kulttuuria

Sisäministeriö, oikeusministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat asettaneet hankkeen, jonka tarkoituksena on pureutua tähän ongelmaan.

”Viime vuosina verkkokeskustelussa on yleistynyt esimerkiksi nöyryyttäminen, uhkailu ja solvaaminen. Tämä kehitys johtaa äärimmillään turvattomuuden tunteen lisääntymiseen ja siihen, että ihmiset eivät enää voi käyttää perustuslain turvaamaa sananvapauttaan, koska pelkäävät joutuvansa vihapuheen tai vihakampanjoiden kohteeksi.”

Vihapuhe ei itsessään tarkoita yhtään mitään, eikä sitä ole sen takia kyetty määrittelemään.
Sanan taakse kätkeytyy julkinen panettelu, kunnianloukkaus ja solvaaminen. Näistä on rikoslaissa jo säädetyt rangaistukset olemassa.
Sanan taakse kätkeytyy myös eriävä mielipide jostain asiasta ja siitä esitetty julkinen kritiikki tai huomio. Vastuu on tältä osin aina vastaanottavassa päässä miten asian ymmärtää, miten siihen suhtautuu. Kokeeko sen esimerkiksi loukkaavaksi vai ei. Tämä on täysin yksilöllistä eikä ole sidottu mihinkään erityiseen ihmisryhmään.
Jotku loukkaantuvat helpommin kuin toiset ja tämä johtuu pääsääntöisesti kahdesta asiasta; yksilön omasta itsetunnosta ja yleissivistyksestä.

Tähän somessa vellovaan keskustelukulttuuriin tulee puuttua voimassa olevan lainsäädännön kautta julkisen panettelun, kunnianloukkauksen ja solvaamisen osalta. Tämän ylittävä somen keskustelukulttuuriin puuttuminen on paitsi lainvastaista myös ihmisoikeuksien vastaista.

Pakottaminen tai sensuuri ei siis voi tulla kyseeseen.

Lähde: Sisäministeriö

2 KOMMENTIT

  1. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here