Ulkomaalaisrikollisten tähtäimessä iäkkäät naiset – 17 uhria

Mieskaksikko varasti vanhusten lompakoita ja valikoi uhreiksi puolustuskyvyttömiä naisia, joilla oli vaikeuksia liikkua.

Helsingin poliisi otti maanantaina 29.10.2018 kiinni kaksi miestä, joiden epäillään varastaneen usealta iäkkäältä naiselta lompakon syksyn aikana eri puolilla Helsinkiä ja muuta Etelä-Suomea.

Tapauksia on yhteensä 17, joita tutkitaan yhtä lukuun ottamatta törkeänä varkautena. Yhdessä tapauksessa rikosnimike on ryöstö, koska rikoksesta epäilty oli tönäissyt iäkästä naista siten, että nainen kaatui maahan.

Miehet liikkuivat autolla ja etsivät uhriksi sopivia henkilöitä, joilla oli hankaluuksia liikkumisessa. Kaikki uhrit liikkuivat rollaattorin tai kävelykeppien kanssa. Toinen miehistä oli kuskina ja toinen hyppäsi autosta tarjoamaan vanhukselle esimerkiksi kantoapua. Mies kulki uhrin kanssa kotiovelle ja anasti kadulla tai ulko-ovella uhrin laukusta lompakon.

– Poliisi tutkii varkauksia törkeinä tekomuotoina siksi, että uhreiksi on valikoitu puolustuskyvyttömiä vanhuksia. Uhrit totesivat lompakkonsa hävinneen yleensä vasta siinä vaiheessa, kun he olivat päässeet kotiinsa ja mies oli poistunut paikalta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen Helsingin poliisilaitokselta.

Rikosten uhrit ovat kertoneet kuulusteluissa, että apua tarjonnut mies oli siististi pukeutunut ja käyttäytyi hyvin ystävällisesti. Ainoastaan yhdessä tapauksessa uhriin käytiin käsiksi. Mies ei puhunut suomea ja englantiakin hyvin heikosti.

Varastetuissa lompakoissa oli pääasiassa vain vähäinen määrä käteistä rahaa. Suurin yksittäinen summa oli muutama sata euroa. Lompakoissa oli myös pankki- ja luottokortteja, mutta miehet eivät onnistuneet nostamaan niillä rahaa ilman tunnuslukuja.

Poliisi selvitti rikoksesta epäiltyjen henkilöllisyyden ja pääsi heidän jäljilleen oman analyysitoimintansa avulla. Analyysiryhmä kävi muun muassa läpi lukuisia tapahtumapaikkojen läheisyydessä kuvattuja valvontakameranauhoja.

– Poliisin tietojen mukaan noin 40-vuotiaat rikoksista epäillyt ovat osa ulkomaalaista rikollisliigaa, ja heillä on entisyyttä vastaavista teoista eri Euroopan maissa. Miehet ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa. On hyvin todennäköistä, että heille tullaan määräämän maahantulokielto, kertoo Petersohn-Järvinen.

Rikossarjan tutkinnanjohtaja neuvoo, että erityisesti vanhusten on tärkeä harkita, missä kuljettaa lompakkoaan. Yksi turvallinen vaihtoehto on laittaa lompakko erilliseen pussukkaan takin alle. Sieltä lompakko on vaikeampi napata kuin käsilaukusta.

Mikäli joutuu varkauden kohteeksi, asiasta tulee ilmoittaa mitä pikimmiten hätänumeroon 112. Sillä tavoin poliisi pääsee viipymättä etsimään rikoksesta epäiltyjä. Poliisille voi soittaa jo siinä vaiheessa, kun kokee jonkin tilanteen uhkaavaksi.

Lähde: Poliisi

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here